10 tips for markedsføring i jula

Hvorfor er jula en så fin tid for markedsføring? Vel, for det første har den en masse felles referanser du kan spille på, og for det andre blir vi rett og slett litt mer mottakelige når snøen laver ned og julesangene runger over høyttalerne.

Ikke la sjansen gå fra deg ved å utsette planleggingen til siste liten!

Her er våre 10 beste tips for din markedsføring når året nærmer seg slutten:

1. Planlegg tidlig

For å ha en gjennomtenkt kampanje, må alt være på plass når julesesongen starter. Jula har en tendens til å komme brått på oss alle (i motsetning til da vi var barn og det føltes om tre mannsaldre mellom hver gang). Jo større selskapet ditt er, jo mer jobb kreves. Men selv i SMB-markedet er det smart å begynne allerede ved slutten av sommeren.

En kampanje kan inneholde en oversikt over alle nyhetsbrevutsendinger, når de skal ut, hva de skal inneholde, og hvem de skal ut til. I tillegg burde du vurdere tiltak som tidsbegrensede SMS-tilbud, promoteringer i sosiale medier (og hvilke), julekalender med oversikt over spørsmål og premier, og redesign av nettsiden.

2. …men vent litt før du når ut til kundene dine!

Selv om du er tidlig ute med å planlegge, er det viktig å ikke igangsette kampanjene dine for tidlig. Alle som har sett julemarsipanen dukke opp i oktober, vet at det kan bli for mye av det gode.

Du kan gjerne gi folk muligheten til å melde seg på kampanjer, julekalender eller konkurranser allerede tidlig i november, men vent helst med resten av julemarkedsføringen til midten av november, eller helt til første desember.

3. Spre juleglede

Ta en titt på denne videoen og si at du ikke blir litt rørt. Den er et perfekt eksempel på hva god julemarkedsføring kan være. Ja, vi vet at det «bare» er markedsføring, men gleden i ansiktene til de slitne reisende som blir overrasket med akkurat det de ønsket seg er ekte.

I jula har vi en tendens til å senke «guarden» vår litt, og er mer mottakelige for «sentimentale virkemidler», så lenge det oppfattes genuint og ikke masete, og selskapet er villig til å ta en tilskuerplass. La deg inspirere, og tenk litt på hvordan du kan bidra med å spre glede til kundene dine i år. Jula er en fin anledning for å vise en mer menneskelig side av selskapet, og ikke snakke like mye om produkter.

Et godt tiltak som er enklere å gjennomføre enn videoen over, er å gi litt av overskuddet til veldedighet i julen ala Bonaquas Gi vann til Afrika-kampanje. Det skaper en bedre allmenn oppfatning av selskapet, men enda viktigere tilfører du verdi til noen som virkelig trenger det. Det vil nok de aller fleste sette pris på, med mulig unntak av bitre fraskilte menn i kommentarfeltene.

4. Det er lov å være litt kynisk

Når det er sagt, er det ikke alle selskaper som passer med den overstrømmende, inderlige tonen. Pass på at markedsføringen stemmer med deres varemerke. Et godt eksempel på en litt frekkere kampanje er denne fra Hotel Tonight.

Uten å være altfor slem, og med et solid glimt i øyet, spøker den med noe mange vil kjenne seg igjen i – nemlig hvordan vi i jula ofte både må omgås rare slektninger og overleve relativt provisoriske overnattingsløsninger. Smart måte å selge inn hotell på!

5. Arranger konkurranser

Hva er egentlig premier, om ikke gaver? Konkurranser passer godt i jula, og vår erfaring er at det er lettere å få folk til å melde seg på slike i juletiden. Her kan du for eksempel publisere quiz-spørsmål på Facebook, egen nettside eller aller best: lage en fullstendig julekalender med nye oppgaver hver dag. Sistnevnte er noe vi i Make har laget et veldig brukervennlig verktøy for og det har vist seg å være utrolig populært, år etter år.

Julekalender er en opplagt mulighet for å innhente samtykke til å sende deltakerne e-post og SMS. Helt i tråd med de nye GDPR reglene.

6. Tilbud og kuponger

Også uten konkurranser kan det være hyggelig å dele ut noen presanger til trofaste følgere og kunder. Disse kan typisk ta form av unike tilbud og kuponger, som viser tilhengerne av bedriften din at du setter pris på dem. Du selger litt ekstra, og de får en veldig god pris. Er du mer interessert i å skape oppslutning, kan du gi dem som deler kalenderen høyere vinnersjanser i retur.

Egne rabattkoder eller kuponger gjør det dessuten superenkelt å måle hvor mange leads og salg som genereres via julekampanjene. Du slipper altså å lure på om kampanjene har en god effekt eller ikke.

7. Tell ned til jul

Det er ikke dumt å sette korte tidsfrister, gjerne ved å skifte mellom tilbud ofte mens dere teller ned til jul. For eksempel gjennom en julekalender med nye tilbud hver dag frem til 24. desember, vil kundene bli oppfordret til å handle raskt dersom ett av tilbudene er av interesse. Minn også om at det er lurt å bestille fort for at alt skal nå fram i tide.

8. Husk merkedager!

Merkedager er en tipp topp anledning for å gjøre noe ekstra. Ikke minst har Black Friday og Cyber Monday blitt mye større i Norge de siste årene – dager basert på nettopp det å handle. Det ville være dumt å ikke utnytte dette, og det gir også en mulighet for å snikstarte på julekampanjene, siden dagene inntreffer allerede i november.

Her er en liten oversikt over dager du kan gjøre noe på:

  • Black Friday
  • Cyber Monday
  • Lucia-dagen
  • 1. til 4. søndag i advent
  • 24. desember – Julaften
  • 25. desember – 1. juledag
  • 26. desember – 2. juledag
  • 31. desember – Nyttårsaften

9. Redesign for ekstra julestemning

Å gjøre om på nettsiden så den gir litt ekstra følelse av jul behøver ikke være vanskelig. Både der og på sosiale medier kan du bruke mer julete bilder, slenge en nisselue på logoen deres, kanskje skifte ut farger med rødt og grønt, eller til og med legge på litt animert snø. Vil du gjøre det samme for nyhetsbrevet ditt, trenger du ikke være webutvikler; Make har flere maler som gjør det lekende lett å skape juleglede.

10. Følg opp på nyåret

Jula er over og du reparerer på tredje dagen, men har fortsatt ikke funnet ut av hvordan du skal forlenge den kjøpefesten som har vært. Hvordan skal du få overført det som har vært til det som skal bli? Hva med å pleie nye kundeforhold gjennom nyhetsbrev og sms, eller hente inn mer om interesser og demografisk innsikt gjennom Survey? Jula er tross alt bare begynnelsen, og gevinstene vil definitivt vare til langt etter påske.

Prøv en demoversjon, helt gratis!